Infrarood

Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog maar wel waarneembaar ter hoogte van de huid vanwege de stralingswarmte die voelbaar is. De stralingswarmte verwarmt het lichaam en de dieper gelegen spieren. Dit kan van 4mm tot 5 cm diep. Dit geeft een ontspannen gevoel en kan helpen om de spieren te ontspannen ter hoogte van een te behandelen gebied wanneer een persoon in de praktijk komt met acute klachten.

Infraroodstraling wordt dus vooral aangewend in de praktijk voor en/of na de behandeling van acute klachten en het meest in de winterperiode.

Andere mogelijke effecten: zorgt voor een toegenomen doorbloeding, inzetten van transpiratie en daardoor snellere afvoer van afvalstoffen. Door warmte op te wekken (vergelijkbaar met koorts) wordt ook het immuunsysteem gestimuleerd en versterkt zo de natuurlijk afweer. Warmte zorgt ook voor de aanmaak van endorfines. Dit hormoon, ook wel eens de natuurlijke pijnstiller genoemd, wordt ingezet bij gewrichtsklachten, spierpijnen, ontstekingen (artritis, reuma) en helpt trauma's zoals een verstuiking te verlichten. Door de toename van de weefseltemperatuur zou de gevoeligheid voor sportletsels bij sporters verminderen.

Het infrarood paneel in de praktijk